• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum xerrada Núria Burgada: viure a la muntanya

Resum xerrada Núria Burgada: viure a la muntanya

Continuant amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 1r trimestre de 2022, el passat dimarts 15 de febrer vam comptar amb la participació de la Núria Burgada, mestra rural jubilada, que ens va oferir una interessant xerrada sobre la seva experiència de viure a la muntanya.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 51 participants que van seguir les explicacions de la Núria Burgada. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

  1. Després d’una extensa i emotiva presentació per part de la Montserrat Ribera, sòcia de la UES i amiga de la Núria, la Núria va començar per agrair la invitació a les xerrades i fer un petit resum dels quatre eixos que han marcat la seva vida: l’esport, l’educació, el feminisme i la consciència mediambiental.
  2. Respecte el primer eix, l’esport, va fer un repàs a la importància d’aquest en la seva vida. Ens va recordar que havia nascut a Cerdanyola i que els seus pares li havien posat el nom de Núria per la la seva relació amb el santuari de Núria. Aviat va començar la seva relació amb la muntanya formant part del Centre Excursionista de Cerdanyola. Mentre estudiava al nocturn del Pau Vila van decidir, amb una amiga, pujar a l’Aneto però no van passar del refugi de la Renclusa. Després van venir les ascensions al Pedraforca i al Cervino. I, amb 21 anys, va participar a l’expedició Pamir 81, organitzada pel Centre Ski-club de Cerdanyola, per assolir el primer 7000 de l’entitat, el Pic Lenin de 7130 m, situat a la serralada del Pamir, al Tadjikistan. Després va participar, sense preparació, en la seva primera marató, que va acabar. El canvi es va produir quan va anar a viure a la Cerdanya, primer a la Molina i després al refugi de Cap de Rec. La maternitat la va transformar. Van néixer el Kilian i la Naila. Van començar les excursions i els viatges: Lapònia, Còrsega, Pirineus. Els fills han continuat relacionats amb l’esport. El Kilian més competitiu i la Naila, com a fisioterapeuta i osteòpata, col·labora amb els equips d’esquí de muntanya i de piragüisme. Quan era jove es llençava a la muntanya sense preveure les dificultats i a mesura que s’ha anat fent gran predomina l’experiència i maduresa.
  3. El segon eix que ha marcat la seva vida ha estat el de l’educació. Com a mestra rural ha defensat un ensenyament amb consciència per la natura, cooperació, esforç i adquisició de coneixements sobre el terreny. Ha desenvolupat la seva labor educadora a l’escola rural de Lles de Cerdanya i a l’escola Ridolaina de Montellà, d’on va ser també directora. La seva màxima ha estat aprendre la natura sobre la natura. El seu objectiu és educar cada nen a partir de les seves capacitats i interessos i de manera integral. L’objectiu és que aprengui i es desenvolupi a nivell personal relacionant-se amb les persones del seu entorn i que s’ integri en aquest en una perspectiva crítica.
  4. La consciència sobre el feminisme i la igualtat d’oportunitat la va tenir ja els anys 70 i 80 on la lluita se centrava en ser com els homes. En les primeres feines a la Molina li encarregaven treballs d’oficina i, quan va demanar portar una màquina, li van respondre en to paternalista, que era una feina per a homes. Cal recordar que actualment, a tot Espanya, només hi ha una sola guia de muntanya. Ha constatat les dificultats pel fet de ser dona i la necessitat de lluitar per una mirada femenina de la societat, cercant l’equilibri més que la igualtat amb els homes.
  5. El quart eix de la seva vida ha estat la consciència mediambiental. Es defineix com a vegetariana i ha tingut sempre una relació profunda d’amor i respecte per la natura. Ara ja jubilada participa en diversos projectes de col·laboració mediambientals:
    • Col·labora amb l’associació Transpirenaica Social Solidaria (TSS) que té com a objectiu la integració social de joves en risc d’exclusió.
    • També col·labora amb l’associació Cerdanya en Acció pel Clima en les seves campanyes de Netegem la Cerdanya.
    • I naturalment, també col·labora estretament amb la Kilian Jornet Foundation (KJF) que té com a objectiu fundacional treballar per a la preservació de l’entorn de muntanya.
    • En la fundació, la Núria es responsabilitza principalment dels projectes d’EDUCACIÓ: CONÈIXER, ESTIMAR, CONSERVAR I ACTUAR. Ja han desenvolupat un banc de recursos educatius (Muntanyes Vives) per conscienciar sobre la necessitat de gaudir de la natura d’una manera responsable i proporcionar eines per fer-ho possible.

Donem les gràcies a la Núria per la seva disponibilitat i facilitats per participar en aquesta xerrada. És un gran exemple de com portar una vida amb sintonia amb la naturalesa, respectant-la i gaudint-la d’una manera responsable.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: