• Inscripcions activitats


  • « 05/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
Home / Muntanya / 03/02 RESUM DE LA SORTIDA SERRA DEL VERD (2283 m), SOLSONÈS

03/02 RESUM DE LA SORTIDA SERRA DEL VERD (2283 m), SOLSONÈS

Sortim de Sabadell un grup de 15 muntanyencs amb la informació que l’estat de la neu és molt dèbil per les altes temperatures que aquest any estem patint. La sortida estava planificada inicialment per tenir una experiència d’iniciació al ús de les raquetes de neu, grampons i piolet. Decidim que la sortida la farem igual, però sense material d’hivern. Ens dirigim al poble de Gósol i continuem fins l’Ermita de Santa Margarida en cotxe per iniciar la nostre excursió.

GÓSOL

Gósol és un municipi de la comarca del Berguedà, Catalunya, pertanyent a la província de Lleida i al partit judicial de Solsona. La vila forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró i està situat al seu vessant sud, a l’oest del massís del Pedraforca.

LA SERRA DEL VERD

La serra del Verd és una serra del Prepirineu al sud-oest de Gósol. En concret, està situada a cavall de les comarques del Solsonès (tot el vessant sud), l’Alt Urgell (la part occidental del vessant nord) i el Berguedà (la part oriental del vessant nord). L’orientació predominant de la seva carena principal és d’W-E. Per la banda oriental la seva carena principal s’inicia al coll de la Moixa, punt on conflueixen la serra del Verd i el seu contrafort oriental el serrat de la Sella i es perllonga al llarg de poc més de 6 km fins al coll de Pradell si bé des del Cap d’Urdet en surt una perllongació cap al NE coneguda amb el nom de la Serra de les Comes.

EL CAP DEL VERD (2283 m).

El Cap del Verd és una muntanya de 2.283 metres situada a la Serra del Verd, a la confluència de les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès.

ERMITA DE SANTA MARGARIDA

L’ermita de Santa Margarida. Capella amb l’oculus, porta i dues petites finestres. Picasso, molt interessat en conèixer les ermites amb vestigis romànica, va visitar aquest ermita i totes les del terme.

Sortim de la rotonda del segador per la pista que rodeja el castell, en direcció a Torrentsenta, just desprès de passar la deixalleria agafem un camí a la dreta que s’enfila tot dret fins arribar a un revolt de la carretera, continuem pujant per aquesta i prenem un trencall que ens portarà fins a l’ermita. Just abans d’arribar-hi trobem la font de Santa Margarita recuperada l’any1987.

Segons la llegenda, Santa Margarida es va aparèixer a un pastor de la vila i li va indicar el lloc on volia que construïssin l’ermita, sota els cingles de les Costasses. Santa Margarida va ser construïda l’any 1763, caldria però esbrinar si s’assenta sobre restes d’una ermita més antiga romànica. L’aplec es fa el dia 20 de juliol, comença amb una sèrie d’actes religiosos i desprès es fa una gran festa a la plaça de la vila. Des de Santa Margarida es pot contemplar un paisatge magnífic i contemplar també la vegetació típica de la vall: gavarres, arços, argelagues, timó… Seguint la pista podem anar a la serra cap a coll de Mola i la Serra del Verd o també cap a Tuixén.

Podeu veure un resum fotogràfic clicant sobre la imatge:

Podeu veure el track de la ruta clicant sobre la imatge: