• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 13/11 EL TOSSAL DE LES VIUDES

13/11 EL TOSSAL DE LES VIUDES

El Tossal de les Viudes és una muntanya de 1.379 metres que es troba entre els municipis de Montmajor al Berguedà i de Guixers al Solsonès. És el cim més alt de la Serra dels Bastets. El vessant nord forma part del terme municipal de Guixers i el vessant sud del de Montmajor (Viquipèdia).

Podeu veure, a continuació, l’anunci de la sortida:

Descripció de l’itinerari

Accés

A la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys (LV-4241), entre els quilòmetres 23 i 24, poc abans del pont de Valls (en sentit Sant Llorenç), prenem a mà esquerra una pista pavimentada en alguns trams, indicada cap a Aiguaviva (casa de colònies al terme municipal de Guixers).

Aiguaviva (842 m)

Comencem a caminar passant per davant de la casa i prenent una antiga pista fins al costat d’un dipòsit. Allí comença un corriol que, vers migdia, en fort pendent i algunes llaçades, entremig d’una espessa obaga, ens mena al Grauet de Valielles.

Grauet de Valielles (1.172 m)

Entre el Tossal Gran (a llevant) i els de les Viudes (a ponent). Fem un gir de 90º vers ponent, abandonant el camí fressat. Fites escadusseres i indicis de corriol ens ajuden a progressar per aquest terreny de conglomerat on ens cal ajudar-nos més d’un cop amb les mans.
Abastem el fil de la carena, amb una bona timba sota els nostres peus. Malgrat que el tram és aeri, és prou ampli per transitar-hi, això si: posant-hi molta atenció.

Tossal de les Viudes (1.379 m)

El cim és bicèfal, amb un turó més baix (coronat per una senzilla creu) Hi gaudim d’una bona perspectiva d’aquesta part del Solsonès i de l’Alt Berguedà.
Retornem sobre els nostres passos fins al Grauet. Davallem vers per camí poc fressat però evident. El nostre corriol ens aboca perpendicularment a un camí transversal.

Camí de Valielles de Busa (1.090 m)

Ben fressat, el prenem a mà dreta, en moderat pendent de pujada. Passem als peus dels penyals del Tossal de les Viudes, fins al proper coll.

Coll de Vera (1.231 m)

Baixem fort, per enfilar-nos desprès fins a un altre coll.

Coll de Maçana (1.208 m)

A partir d’aquí seguim, encara vers ponent, una antiga pista o camí carreter. Molt precari i sovint pedregós. Fort pendent.
Cal estar atent al punt on abandonar la pista que, seguint-la, ens menaria a la carretera de la Llosa del Cavall. Fites poc visibles i restes d’un antic rètol, ens indiquen un corriol a mà dreta, poc evident i fressat al començament. Desprès és defineix més. Per entremig de la pineda ens enfilem, altra volta en fort pendent, al Grauet dels Llengots. Poc abans d’assolir-lo passem pel costat d’una balma.

Grauet dels Llengots (1.108 m)

Si des del Grauet de Valielles havíem transitat pel solell de la Serra dels Llengots, per aquest coll passem a l’obaga. Per pendent més moderat i camí ben fresat baixem fins a la riba del pantà de la Llosa del Cavall, a l’alçada de Cal Ballarà, antic mas del que a penes en resten alguns murs.

Cal Ballarà (820 m)

Hi ha una font de mina. En aquest punt l’Aigua de Valls tributa al pantà. Continuem per camí més o menys fressat, pel marge esquerre de l’Aigua de Valls. En travessar la rasa de la Canal de la Vidarca (que baixa del Coll de Vera) perdem tot rastre de camí. Continuem cercant el millors passos per enfilar-nos fins a un collet evident que tenim en aquella direcció.

Collada de la Mata (866 m)

Davallem un camí carreter que prendrem poc més enllà del mas rònec de Cal Teuleret. Ja per pista i bon camí, passarem pel costat de Cal Samarra i Cal Saragossa per retornar a la pista que mena a Aiguaviva.

Fotos de l’itinerari