• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 18/02 PIC D’ENVALIRA I PIC NEGRE D’ENVALIRA

18/02 PIC D’ENVALIRA I PIC NEGRE D’ENVALIRA

Sortida hivernal amb raquetes de neu i un tram de grampons per fer el Pic Negre d’Envalira (2.827 m) i el Pic d’Envalira (2.812 m) situats al límit comunal de Porta, de l’Alta Cerdanya, a la Catalunya Nord i parròquia d’Encamp, a Andorra.

Podeu consultar l’anunci de la sortida:

EL PIC D’ENVALIRA I EL PIC NEGRE D’ENVALIRA

El Pic Negre d’Envalira és una muntanya de 2.818,2 metres d’altitud situada al límit dels termes comunal de Porta, a l’Alta Cerdanya (Catalunya del Nord), i la parròquia d’Encamp, pertanyent a Andorra.

Està situat a l’extrem nord-oest del terme de Porta i a l’est del d’Encamp. És al sud-sud-oest del Pas de la Casa, força allunyat d’aquest nucli de població. És un destí freqüent de moltes de les rutes d’excursionisme de la zona dels Pirineus entre Andorra i l’Alta Cerdanya.

La FEEC el va afegir a la seva llista de 100 cims (Pic Negre d’Envalira) com un dels 308 cims a assolir dins la seva famosa llista. Però, quin és exactament aquest cim? Els pics d’Envalira són un conjunt de cims al sud del Pas de la Casa situats a la carena que hi ha entre el Coll dels Isards i la Portella d’Engaït (Portella de Joan Antoni segons els mapes andorrans). Els seus cims estan formats per pissarres que han patit un procés de mineralització ferruginosa, d’aquí el seu color vermell quasi negre que dóna nom al cim que ens interessa.

A les cartografies publicades només apareixen els noms del Pic d’Envalira i el Pic Negre d’Envalira, dos cims molt pròxims i només separats per un petit coll. No seria forassenyat afirmar que és un cim bicèfal. El primer cim està situat al nord-est i fa 2.815,6 m, mentre que el segon ho està al sud-oest del primer i fa 2.822,9 m. En altres fonts (Enciclopèdia Catalana, webs, mapa Andorra editorial Piolet) també es fa esment a altres cims de la carena, com el Pic Blanc d’Envalira (2.723 m), un cim situat als contraforts septentrionals dels dos cims principals i el Pic Sud d’Envalira (2.780 m), punta situada prop de la Portella d’Engaït (Portella de Joan Antoni).

Si llegiu ressenyes d’excursions en llibres o revistes escrites des de casa nostra notareu que situen el Pic d’Envalira com aquell situat més al sud-oest dels dos, mentre que les escrites des de territori francès ho fan al contrari. Vaja, que tot plegat és un bon embolic! I és que segons quin mapa consulteu no està clar quin cim és cadascuna d’aquestes dues puntes. Segons els mapes de l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), l’IGN (Instituto Geográfico Nacional) i els mapes de l’editorial Alpina i Sua, el Pic Negre d’Envalira (el 100 Cims) seria el de menor altura (pic cota 2.815,6 m), és a dir, aquell situat més al nord-est dels dos. Cal senyalitzar que el nou mapa d’Andorra de l’editorial Piolet anomena al conjunt dels dos cims Pic Negre d’Envalira, pic format per la Punt Nord i la Punta Sud. Per contra, els mapes IDE del Govern d’Andorra i els mapes IGN francesos anomenen i situen el Pic Negre d’Envalira com aquell cim de cota més alta (pic cota 2.822,9 m), és a dir, aquell cim situat més al sud-oest dels dos. I això és important, atès que els dos cims són fronterers entre ambdós estats.

TRACK DE LA RUTA