• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Marxa Nòrdica / Marxa Nòrdica per a tothom: adaptada i inclusiva

Marxa Nòrdica per a tothom: adaptada i inclusiva

La UES és una de les entitats pioneres en fer accessible aquest esport a persones cegues o amb baixa visió

Sabadell, febrer de 2022.- Fa més de 10 anys que la secció de Marxa Nòrdica de la Unió Excursionista de Sabadell difon els beneficis d’aquest esport i els porta a la pràctica amb l’organització de cursos de formació, tastets d’iniciació, sortides en grup diàries pel Rodal de la ciutat o bé organitzant sortides socials i caminades com En Marxa pel Rodal, que forma part del Circuit Català de Marxa Nòrdica de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya), entre d’altres.

La secció de Marxa Nòrdica està formada per 12 instructors i instructores formats per diverses escoles/federacions i en total mouen a més de 100 marxaires que participen en les diverses activitats organitzades per la UES. La pràctica regular de la marxa nòrdica aporta múltiples beneficis, tant fisiològics com psicosocials: tonifica els músculs i millora la força, activa el sistema cardiovascular, millora la coordinació i la mobilitat articular… a més, pot millorar aspectes psicològics com la baixa autoestima, la seguretat o l’ansietat, entre d’altres; i també recentment s’ha demostrat que pot ser beneficiós en la recuperació de símptomes post-covid.

El reciclatge dels instructors i instructores és constat i ara la secció fa un pas més de la mà de dos dels instructors que, fruit d’una inquietud personal, han realitzat un curs monogràfic de Marxa Nòrdica Adaptada i Progressió per Terrenys no Tècnics amb Sistema guiat NW-Blind, organitzat pel Comitè de muntanya i discapacitat de la Federació de Muntanyisme de la Regió de Múrcia.

La Leonor Valero i en Manolo Barcia, els dos instructors formats en marxa nòrdica adaptada, van realitzar el curs al novembre i des de llavors han treballat per aplicar els coneixements a la realitat i per fer-ho compten amb un nombrós equip de suport.

A principis d’aquest any han començat a treballar amb tres persones cegues (B1) i amb tres amb baixa visió. Les primeres sessions de treball s’han centrat en formar-les en la tècnica de la marxa nòrdica, fent una formació individualitzada i molt acurada atenent les necessitats de cada persona, també s’han treballat aspectes com la confiança i la seguretat. Per posteriorment, començar a realitzar la formació que facilita el guiatge amb el dispositiu NW-Blind per a les persones cegues i l’acompanyament a les persones amb baixa visió.

El dispositiu MN-Blind ha estat dissenyat per la federació murciana amb un treball conjunt entre esportistes, tècnics esportius, guies de muntanya per a persones cegues  i practicants de marxa nòrdica. Aquest dispositiu permet que la persona cega pugui seguir els moviments del seu guia sense interferir en el desenvolupament de la tècnica pròpia de la marxa nòrdica que implica amplitud de moviment tant de braços com de cames. Aquest dispositiu doncs, possibilita a les persones cegues la pràctica de la marxa nòrdica amb total seguretat, quelcom que fins fa ben poc no era possible donant l’opció a tot un col·lectiu de practicar un nou esport.

El futur? Per la Leonor i el Manolo, que la marxa nòrdica sigui inclusiva, poder fer sortides integradores i que les persones cegues i amb baixa visió puguin participar  i gaudir de les activitats ordinàries de la secció. Per ara, segueixen treballant de forma individualitzada, però no descarten que a curt termini ja puguin participar en alguna de les sortides o activitats habituals que organitza la secció de Marxa Nòrdica.