• Inscripcions activitats


  • « 09/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
Home / Notícies / Resum Xerrada Introducció al coneixement del Parc Natural del Montsant

Resum Xerrada Introducció al coneixement del Parc Natural del Montsant

Continuant amb el cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 2n trimestre de 2022, vam comptar amb la col·laboració especial del director del Parc Natural de la Serra de Montsant David Iturria que, el dia 16 de maig, ens va oferir la xerrada que porta per títol Introducció al coneixement del Parc Natural del Montsant.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 18 participants que van seguir les explicacions del director del parc. Us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

Tot seguit fem un petit resum de la xerrada:

  1. En David va començar la xerrada presentant la comarca del Priorat i la localització del Parc dintre de la comarca. El Priorat és una comarca poc habitada i amb un relleu molt accidentat. La Serra de Montsant ocupa la part nord de la comarca i té una extensió de 9242 ha, amb 11 pobles de 9 municipis que apleguen poc més de 2800 habitants. Té una extensió d’uns 20 km de llarg i 10 km d’ample. El punt més alt és la roca Corbetera amb 1163 m d’altitud.
  2. La serra de Montsant forma part de la serralada Litoral i té una direcció dominant d’est a oest. Delimita al nord i oest amb el riu Montsant. Al sud es troben les imponents cingleres que caracteritzen aquesta serra.
  3. A continuació va fer un petit repàs de l’organigrama de direcció i les àrees de gestió del Parc. El 90% de la superfície del parc és de titularitat privada, i només el 10% és pública. Això obliga a una col·laboració i coordinació amb les autoritats locals per mantenir el parc.
  4. Tot seguit va fer un repàs dels projectes de gestió i de conservació del parc: conservació del patrimoni cultural, gestió i aprofitament dels recursos naturals, ús públic del parc.
  5. A continuació va descriure les principals activitats que es realitzen el parc: turisme, escalada i excursionisme. Des de les ermites, passant pels itineraris de flora, els culturals i els municipals; els itineraris en bicicleta, i la via ferrada. Va destacar els passos de desnivells pronunciats, els famosos graus, que permeten superar la cinglera: Grallera, Barrots, Carrasclet,… de diverses dificultats i tant apreciats per escaladors i excursionistes. A la serra hi ha 12 ermites, totes accessibles, destacant la Cartoixa d’Escaladei. Va recordar també que l’accés motoritzat al parc està regulat i que cal demanar permís per accedir a algunes zones del parc, especialment en èpoques de nidificació d’aus.
  6. El David va acabar la xerrada fent un repàs de les principals llocs emblemàtics del parc: el Clot del Cirer, el Toll de l’Ou, les nombroses coves i balmes, i les roques que els habitants de la zona han anomenat amb noms adients, com el de la Cadireta.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: