- Aquesta activitat ja ha passat
Caminant per la Vall de Ribes
11/06 --08:00 - 13/06 --17:00
Tres dies caminant per la Vall de Ribes, de l’11 al 13 juny
Inscripcions a partir del 18 de març
La vall de Ribes està situada a l’entorn del riu Freser, al nord oest de la comarca, i junt amb la vall de Camprodon i el Baix Ripollès formen la comarca del Ripollès. Vall de Ribes comprèn els municipis de Campelles, Pardines, Planoles, Queralbs, Toses i Ribes de Freser. La vall de Ribes està situada al peu dels cims més alts del Ripollès que envolten el santuari de Núria, que junt amb Montserrat, és un dels llocs emblemàtics de peregrinació de Catalunya. L’atractiu d’aquest territori rau en la riquesa natural i el paisatge pirinenc modelat per segles d’activitat humana.
Us proposem visitar Ogassa, per descobrir el passat miner del Ripollès, la vall de Núria per conèixer la transhumància i el pastoralisme, i la vall del Rigard, on la natura exuberant envolta un dels rius més ben conservats del Ripollès.
Ens allotjarem a Ribes de Freser, a l’Hotel Catalunya
1r dia: Camí miner d’Ogassa
El camí miner d’Ogassa és un recorregut que ens portarà pels principals punts del patrimoni miner d’Ogassa. Començarem l’excursió al poble de Sant Joan de les Abadesses i pel traçat de l’antiga via del tren pujarem a la mina Dolça i al Museu Miner d’Ogassa. Després de visitar l’antiga colònia minera de Prat Pinter i l’ermita de Santa Bàrbara, emprendrem la baixada cap a Sant Joan per corriol entre prats i boscos de pi roig.
Per la tarda, de camí cap a Ribes de Freser, farem una visita al Museu Etnològic de Ripoll.
Distància: 12 km (7km fins a Ogassa)
Desnivell: 360 m (275 metres de pujada i 130 de baixada fins a Ogassa).
2n dia: Vall de Núria: camí de la transhumància
Ruta que ens endinsa al món de pastures estivals, un paisatge transformat per l’esser humà des del temps del neolític, quan els primers pobles ramaders van cremar els boscos subalpins per transformar-los en prats de pastura pels seus ramats.
Començarem l’excursió a Ribes de Freser, on agafarem el tren Cremallera fins a Vall de Núria. Un cop a Núria, pujarem cap a l’alberg del Pic de l’Àliga. Continuarem per corriol, pel mig de prats, creuarem el torrent de Fontnegra fins a arribar al serrat de les Pedrisses, un mirador excepcional de la vall de Ribes, el Puigmal, el Balandrau, les gorgues del Freser i l’olla de Núria. El serrat de les Pedrisses ha estat des d’antic una important zona de pastures d’estiu pels ramats, abans els d’ovelles, i actualment, els de vaques i eugues.
De tornada a Núria, i pels que tinguin més ganes de caminar, pujarem al pic de l’Àliga, situat a 2.428 metres d’altitud.
Distància: 8,7 km (11 km si pugem al pic de l’Àliga)
Desnivell: 270 m (535 m de pujada si pugem al pic de l’Àliga).
3r dia: Natura a la vall del Rigard
La vall del Rigard o Rigat, junt amb la vall del Segadell i la del Freser, és una de les tres valls que formen les valls de Ribes. Està situada a l’obaga de la serra de Montgrony i vertebrada pel riu Rigard. En destaquen la bona conservació dels boscos de ribera i l’espai fluvial. La ruta que us proposem ressegueix l’obaga de la serra de Montgrony i el Rigard. Caminarem per boscos caducifolis i de pi roig, enmig de zones de pastura, prats de dall i un frescal bosc de ribera. Un bonic paisatge mosaic típic de la muntanya mitjana del Prepirineu oriental.
Distància: 10,7 km (7,3 km fins a Roques Blanques)
Desnivell: 310 m pujada/675 m baixada (160 m pujada/475 m baixada fins a Roques Blanques)