• Inscripcions activitats


  • « 09/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
    6
Home / Muntanya / 09/12 RESUM DE LA SORTIDA A SANT SALVADOR DE LES ESPASES

09/12 RESUM DE LA SORTIDA A SANT SALVADOR DE LES ESPASES

Hem gaudit d’un dia espectacular fent un gran recorregut des d’Olesa de Montserrat fins a l’Ermita de Sant Salvador de les Espases, passant per l’Ermita de Sant Pere de Sacama, pel Turó de la Groña i el Puig Cendrós (100 cims). Una matinal molt completa i sempre amb la muntanya de Montserrat de fons, una Maravella.

SANT SALVADOR DE LES ESPASES

Sant Salvador de les Espases és una capella del municipi d’Esparreguera. Està situada dalt d’un espadat aïllat, al punt de confluència entre els bisbats de Sant Feliu i Vic i dels termes municipals d’Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vacarisses. (Viquipèdia)

HISTÒRIA

La capella de Sant Salvador de les Espases es troba documentada a partir del segle XIV, era l’antiga capella del Castell de les Espases, documentat des de l’any 985, i del qual només queda el basament d’una torre circular.

Lligada històricament a la població d’Esparreguera pertany al terme municipal d’aquesta localitat i en la parròquia de Santa Maria d’Olesa des del 18 de març del 1868.

L’edifici actual correspon a una reforma del segle XVI. Té una sola nau, de volta baixa -en un principi de calaix-i sense absis. Va ser totalment restaurada el 1924 gràcies a la tasca del pare Joan Solà, escolapi de Terrassa. Els primers dies de la guerra civil espanyola uns incontrolats van cremar l’interior de la capella, destruint el seu retaule gòtic, l’harmònium i els objectes litúrgics.

Actualment presideix la capella una imatge del Salvador, obra de l’artista olesà Amadeu Paltor. Al Museu de Terrassa (castell cartoixa de Vallparadís) es conserva la predel·la de l’antic retaule.

El 22 d’abril de 1949 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), protecció publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 5 de maig de de 1949.

En 1970 va ser constituïda l’associació Amics de Sant Salvador de les Espases, amb seu a l’església parroquial de Santa Maria d’Olesa de Montserrat, vetlla per la seva conservació, organitza anualment el romiatge el primer diumenge de setembre i obre les portes de la capella tots els dijous i diumenges.

SANT PERE DE SACAMA

L’ermita de Sant Pere és l’antiga capella del castell de Sacama (o de Camba) i està dedicada a Sant Pere apòstol. És d’una sola nau amb absis semicircular llombard i campanar en forma de cadireta. L’absis és el que resta de l’antiga capella romànica, construïda entre els anys 963 i 966, sobre les restes d’un primitiu oratori visigòtic. Presenta un aspecte magnífic, amb una obra de pedra neta, arcuacions llombardes i una petita finestra central de mig punt. La resta de la nau és fruit d’una reconstrucció posterior. La porta mira a ponent i és adovellada.

En les intervencions arqueològiques que s’han anat duent a terme, s’han trobat importants vestigis tant a l’interior com a l’exterior de l’ermita: la presència d’un jaciment d’època ibèrica del segle II aC, i restes d’un habitatge catalogat com a carolingi i d’una necròpolis d’època medieval (segles XIV-XV).

Sant Pere Sacama és una capella dedicada a Sant Pere apòstol, construïda sobre uns rocs a l’extrem nord-est del terme municipal d’Olesa de Montserrat, en un punt culminant de la serra que separa el Baix Llobregat del Vallès Occidental. (Viquipèdia)

Premeu sobre la imatge per accedir a l’àlbum de fotos de la sortida:

Premeu sobre la imatge per accedir al track de la ruta: