• Inscripcions activitats


 • « 07/2024 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
Home / Muntanya / 20/01 TURÓ DE MONTPALAU (100 CIMS)

20/01 TURÓ DE MONTPALAU (100 CIMS)

El Montpalau, o turó de Montpalau, és una muntanya de 265 metres que es troba al municipi de Pineda de Mar, a la comarca del Maresme. Es troba al vessant pinedenc del massís del Montnegre i es caracteritza pel seu sòl calcari i poc profund que no permet el desenvolupament del bosc, quedant un espai obert que permet la presència d’una flora de gran interès. La vista panoràmica de l’Alt Maresme és immillorable.

Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Anunci de la sortida:

Al seu cim s’hi poden veure les restes de l’antic castell de Montpalau. Molts segles abans de la construcció del castell, el lloc havia estat ocupat per un assentament ibèric que ha deixat nombrosos vestigis, datables a partir del segle IV aC i de poblament que van tenir continuïtat en època romana. Probablement, la major part de la pedra d’aquest antic assentament degué ser utilitzada per a l’edificació del castell medieval.

Excursió entre difícil i moderada tant en l’aspecte tècnic com en l’aspecte físic, on farem un recorregut circular, des del poble de Pineda de Mar, fins al cim del turó de Montpalau, en un itinerari on passarem per un bon grapat d’esglésies, ermites i jaciments arqueològics.

Punts d’interès:

 1. Església Parroquial de Santa Maria.
 2. Can Jalpí.
 3. Rectoria Vella.
 4. Ermita de Sant Jaume.
 5. Ermita de Sant Rafael.
 6. Ruïnes del Castell de Montpalau.
 7. Forn de calç de Can Marquès.
 8. Molí de Can Marquès.
 9. Font del Ferro.
 10. Aqüeducte Romà de Sant Pere de Riu.
 11. Església de Sant Pere del Riu.
 12. Aqüeducte Romà de Can Cua.
 13. Mirador de la Guàrdia.
 14. Font del Boter.
 15. Capella de la Mare de Déu de Gràcia.
 16. Capella de Sant Antoni.

AVÍS IMPORTANT 1: La ruta no té punts de perill (passos aeris, grimpades, etc), però s’ha qualificat de DIFÍCIL, degut al tram de pujada al MIRADOR DE LA GUÀRDIA. Es tracta d’un tram amb molt de desnivell (145 Metres de Desnivell, en 600 metres), no apte per a aquells que no tinguin bona forma física o tinguin problemes de genolls.

AVÍS IMPORTANT 2: No fer en sentit invers, podria comportar perill (relliscades) baixant del Mirador de la Guàrdia

AVÍS IMPORTANT 3: La pujada al Mirador de la Guàrdia, passa per un sender que encara que no surt als mapes, sí que existeix, i és millor que un altre paral·lel (en pitjors condicions) que sí que surt als mapes. Es pot comprovar l’existència del sender posant la imatge satèl·lit on es pot apreciar la traça del sender.

Nota 1: Indispensable GPS o portar activada la navegació a l’aplicació Wikiloc.

Nota 2: L’excursió no és difícil de seguir, però no és apta per a aquells que busquen sortides molt còmodes, sense haver de mirar el GPS, ja que, no es tracta d’una ruta senyalitzada i cal estar pendent del GPS a les cruïlles .

A continuació teniu un recull de fotos de la sortida:

Prement sobre la imatge podreu accedir al track de la ruta: