• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Excursions per conèixer el rodal de Sabadell

Excursions per conèixer el rodal de Sabadell

La Unió Excursionista de Sabadell publica un llibre-guia d’itineraris per l’entorn natural de la ciutat

Sabadell, novembre de 2022.- La Unió Excursionista de Sabadell publica el llibre Excursions per conèixer el rodal de Sabadell, una guia que inclou 22 itineraris, que en total sumen 215 quilòmetres, 69 hores i 45 minuts per fer-los i 4.782 metres de desnivell, i que transcorren íntegrament pel rodal de Sabadell, entenent-lo com a tot aquell conjunt de camps i boscos entre la nostra ciutat i poblacions veïnes.

Aquesta guia no es pot entendre sense fer una mirada al passat i en concret a dos moments i dos llibres. Per una banda, el llibre El Rodal de Sabadell de Josep Rosell, que a les acaballes dels anys 30 del segle passat i president en aquell moment del Centre Excursionista de Sabadell (una de les entitats precursores de la Unió Excursionista de Sabadell), potser va ser el primer qui va utilitzar el terme rodal. I per l’altra, la publicació l’any 2004 del llibre Itineraris pel Rodal de Sabadell, publicat per la mateixa UES, que proposava 10 itineraris degudament explicats i que s’acompanyava d’un Diccionari del rodal, amb més de 176 elements o topònims patrimonials i naturals del rodal. A més, com a annex, incloïa les fitxes descriptives de cada un dels itineraris per portar a la “motxilla”.

Enmig d’un llibre i de l’altre i fins avui, cal destacar la publicació del mapa del Rodal (publicat al 1995 i actualitzat al 2007), també s’han fet xerrades, campanyes de sensibilització, material informatiu i pedagògic, vídeos i moltes altres activitats impulsades per la UES a través de les seccions de Natura i Història, amb l’objectiu únic de donar a conèixer el rodal i vetllar per la seva preservació.

Han passat força anys d’ençà la publicació del llibre d’itineraris i del mapa del rodal, i la idea de reeditar el llibre no és nova. Però ha fet falta un confinament, durant el qual el rodal es va convertir en un veritable espai de respir, “pavelló” esportiu a l’aire lliure i de descobriment per a molts sabadellencs i sabadellenques, quan la idea de reeditar el llibre va agafar força. Han passat més de 15 anys del primer llibre d’itineraris, calia doncs una bona actualització i adaptar el llibre a la realitat actual. Per tant, més que una reedició, és un nou llibre d’itineraris concebut amb el mateix objectiu: donar conèixer el rodal, preservar-lo i fomentar-ne l’estima.

El resultat és un llibre pràctic i “portable”, en format de guia excursionista, pensada per facilitar al lector tota la informació necessària per seguir les rutes, amb explicacions dels recorreguts que s’han classificat segons el grau de dificultat. Si bé tots els itineraris estan pensats per fer a peu, també s’indica si són adients per a fer-los amb BTT, corrent o practicant marxa nòrdica o si són aptes per a infants caminadors (famílies). Els itineraris s’han plantejat de manera que els punts de sortida i arribada siguin de fàcil accés amb transport públic i la majoria són circulars per facilitar-ne la logística. A més, i malgrat apostar per una guia de format clàssic en paper, no s’obvia la part més tecnològica i tots els tracks dels itineraris es troben disponibles a la web de la UES (ues.cat), als quals també s’hi accedeix amb un codi QR que es troba en el mateix llibre.

El llibre ha portat mesos de feina, i els seus quatre autors, Àngel Artigas, Manolo Barcia, Josep Maria Manyosa i Jaume Pujol, tots socis de la UES, han dedicat moltes hores a trepitjar el terreny i a donar format a aquesta guia. Per fer-ho han comptat amb la col·laboració de moltes persones
sòcies de la UES que s’han prestat per “testejar” itineraris, aportar fotografies i idees que han acabat plasmant-se en aquest llibre de 149 pàgines que “per a qui no ha estat mai al rodal, és una oportunitat única per saber-ne coses; i per a la persona que ja el coneix és també un llibre que actualitza i amplia els que hi havia fins ara. En ambdós casos ens permetrà gaudir d’un entorn preciós i sempre relativament a prop de la ciutat”.

El llibre, que ja és a la venda a la UES i a les principals llibreries de la ciutat.

MAPA DIGITAL DEL RODAL I APP RODAL SBD
La publicació d’aquest nou llibre d’itineraris coincideix més o menys en el temps, amb la publicació del Mapa del Rodal Virtual, un projecte de la secció Natura, i que és un bon complement del llibre, i el llibre és un bon complement del mapa.

El Mapa del Rodal Virtual és una versió i ampliació del Diccionari del Rodal del primer llibre d’itineraris. Recull 500 elements patrimonials i naturals del rodal com masies, fonts, ermites, castells, arbres singular entre d’altres, amb l’objectiu d’ajudar a descobrir i conèixer tots aquests elements.

I recentment, el mapa ha fet el salt en format APP, amb el nom Rodal de Sabadell, està disponible per a Android i Apple. L’app permet identificar ràpidament sobre el terreny aquests 500 elements, situar-los sobre el mapa i accedir a fotos antigues i/o actuals, vídeos i a la fitxa amb text explicatiu sobre les
característiques, història i curiositats.

Descarregar APPs

El rodal de Sabadell, vídeo de Lluís Fernàndez, en motiu de la publicació del llibre

Vídeo resum de l'acte de presentació del 24 de novembre de 2022, d'Antoni Viñas