• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Notícies / Resum xerrada Tres mil nonstop

Resum xerrada Tres mil nonstop

El passat dimarts, 1 de febrer, va tenir lloc la segona presentació del cicle de Xerrades obertes sobre temes de muntanya i tecnologies aplicables a muntanya (Mountain Open Talks), corresponent al 1r trimestre de 2022. En aquesta presentació, l’Ona Castellsagué, ens va explicar les seves motivacions, preparació i recorregut per assolir el repte de coronar els 11 tres mil de Catalunya, sense parar i connectant-los amb bicicleta.

En aquesta xerrada hi va haver una audiència màxima de 42 participants que van seguir les explicacions de l’Ona Castellsagué. Les explicacions de l’Ona van estar plenes d’energia i passió per la muntanya. Per aquest motiu us recomanem que mireu el vídeo de la xerrada que trobareu al final de la pàgina i que estarà disponible al canal de YouTube de la UES els propers 15 dies.

  1. L’Ona va començar explicant les motivacions que la van portar a pensar en aquest repte. Com a especialista en curses de muntanya, considera que les curses no cobreixen la vertent més aventurera de la muntanya ja que tot està molt pautat: recorregut, avituallaments, suport,… i necessitava cercar un repte més aventurer. Encara que altres muntanyencs havien assolit tots els 3000 de Catalunya, cap d’ells ho havia fet sense utilitzar cap vehicle a motor. A més, la situació de la pandèmia havia anul·lat la majoria de curses de muntanya i necessitava un repte per continuar entrenant.
  2. Va començar per dissenyar el repte analitzant les trez zones que agrupen els pics: Pica d’Estat, Besiberris i Mulleres. Així va decidir començar pels 3000 de la Pica d’Estats, enllaçar amb el Mulleres amb bicicleta. Primer amb btt des de la Pica fins Àreu, seguint amb bicicleta de carretera fins el Tunel de Viella. Aleshores seguir a peu per assolir el Mulleres i continuar amb els Besiberris i Comoloformo per acabar a la Presa de Cavallers.
  3. Per aconseguir el repte va comptar amb la inestimables ajuda del seu germà, Pol, i la seva parella, Xevi, sense els quals no hagués estat possible completar els 11 cims. A continuació va presentar un vídeo resum del repte, que podeu veure des del minut 4:20 fins el minut 11:35 del vídeo que trobareu al final de la pàgina.
  4. A continuació va explicar algunes anècdotes del repte. Per exemple, dues setmanes abans de començar el repte va anar a explorar alguns cims per conéixer l’estat de la neu. El dia de la travessa es va trobar que algunes pales estaven gelades ja que hi va passar de nit. Per superar-ho van agafar pedres amb les mans i les van fer servir de piolets.
  5. Baixant del Besiberri Nord estava molt cansada i amb ganes de deixar-ho. Només li quedava un cim, la Punta Alta. La planificació deia que havia de baixar fins el refugi Ventosa i Calvell i seguir cap a la Punta Alta. Però va decidir baixar fins el Pantà de Cavallers, on l’esperava el Xevi, per recuperar forces.
  6. En total va fer 11 cims, acompanyada pel seu germà Pol:
    1. Rodó de Canalbona, 3004 m.
    2. Punta Gabarró, 3114 m.
    3. Pica d’Estats, 3143 m.
    4. Pic Verdaguer, 3129 m.
    5. Montcalm, 3077 m.
    6. Pic de Sotllo, 3072 m.
    7. Tuc de Molières, 3010 m.
    8. Besiberri Sud, 3023 m.
    9. Comaloformo, 3029 m.
    10. Besiberri Nord, 3008 m.
    11. Punta Alta de Comalesbienes, 3014 m.
  7. La preparació va començar l’estiu del 2020 amb les restriccions per la pandèmia. La va obligar a entrenar sense sortir de casa. Va pujar esglaons fins assolir els 1000 metres de desnivell positiu acumulat. També van montar un circuit dintre de casa per poder correr 10 kms seguit. Quan ja va poder sortir de casa va continuar l’entrenament tant físic com mental. Per exemple, pujar al Puigsacalm dues vegades seguides, fer els tres cims del Montseny i repetir el Matagalls, o pujar dues vegades seguides al Comapedrosa.
  8. En el torn de preguntes, ens va explicar quins canvis faria si ho volgués tornar a fer. Pot ser no en faria tants, però miraria de fer-ho de forma autosuficient. Això obligaria a portar més menjar. També creu que portaria un grampons lleugers per superar les pales de neu.
  9. També ens va explicar quin és el seu entrenament setmanal quan prepara la temporada de curses de muntanya: dos dies de sèries (en pla i en pujada), una sortida llarga, de 2:30 a 3 h, combinada amb la bicicleta; un dia de treball de força, un altre dia de descans actiu i el cap de setmana per fer esquí de muntanya, btt, bici de carretera,…
  10. Finalment, ens va explicar una mica els seus projectes de futur. Li agradaria fer curses per etapes, també el Carros de Foc sense parar, pujar i baixar a l’Aneto amb el mínim temps possible,… i fer la travessa Juan Jubany que conssisteix en assolir 30 cims, en 57 kms i 6750 m de desnivell positiu acumulat.

En l’enllaç següent podeu seguir tota la xerrada al canal de la UES a YouTube: