• « 11/2019 » loading...
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
Home / Senders

Senders

Escriu el teu email per subscriure’t al blog de la secció de senders i rebre notificacions per correu de noves entrades

Email *

Selecciona el grup o grups *
senders
Senders dissabte
Senders diumenge

Privacitat – Avís legal

Caminar, gaudir del paisatge sense presses, arribar a racons desconeguts, trepitjar-ne d’altres ja recorreguts tornant-los a descobrir, compartir, conversar, escoltar el silenci…

Tot això i més és el que pretenem recorrent senders.

Senders de Gran i Petit Recorregut i Senders Locals que han estat pensats i marcats per tal de facilitar les caminades.

A la nostra secció tenim dos grups que fem dues programacions cada curs: “Els Senders de dissabte” i “Els Senders de diumenge”.

Cada un dels grups prepara una excursió al mes i acomiadem la temporada amb una “Sortida Sorpresa” conjunta.

A vegades seguim les diferents etapes d’un Sender de Gran Recorregut, d’altres ens centrem en una zona determinada.

Dues setmanes abans de cada sortida s’obren les inscripcions. Tothom s’hi pot inscriure

Per a més informació: senders@ues.cat

CARTELL19-20-01
mapa19-20-01

TRACK DEL RECORREGUT 

(un cop baixat, s’ha de descomprimir)

cliqueu aqui: https://ues.cat/track-moia-calders/

FOTOGRAFIES

Fotos de la sortida, d’En Jesus Piedrafita, cliqueu aquí.

CANCEL·LADA PER ALERTA DE PLUGES INTENSES.

ES REPROGRAMA PER EL 19-OCTUBRE-2019.

perfil
mapa

Per als viciosos del GP, aqui teniu el track (un cop baixat s’ha de descomprimir).  Track de l’etapa

FOTOS:

Fotos de la sortida: Per veure l’album, cliqueu aqui.

 

 

DESCRIPCIÓ DE LA SORTIDA

 

El sender del 6-4-19 comença a Collformic, es dirigeix, a través del pla de la Calma, als contraforts meridionals del Montseny baixa per la vall de Vallfornès i acaba a Cànoves, tot seguint El Meridià Verd.

Collformic és un port de muntanya situat al municipi del Brull, a 1.142 m d’altitud, a l’extrem nord-oest del Montseny. És partió d’aigües entre les conques del Besòs i La Tordera.

A Collformic, es pren la pista que surt a la dreta del restaurant tot seguint el GR 5, sender dels Miradors, passant pel Pla de la calma. Aquest és un altiplà a la part més occidental del massís del Montseny. La seva àmplia extensió inclou porcions als municipis del Figaró, Tagamanent, Sant Pere de Vilamajor, La Garriga, Cànoves i Samalús. El Pla de la Calma s’uneix amb els altres dos grans conjunts muntanyosos que configuren el massís: la carena del turó de l’Home i de les Agudes i el turó de Matagalls. El terreny és format per roques sedimentàries que resulten de la compactació de sediments acumulats per l’erosió de les muntanyes. En són característics els gresos vermellosos que es poden veure a les construccions de la zona, com l’església del Brull o la torre Roja de Vilamajor.

El Pla de la Calma són grans extensions de prats i landa, una formació arbustiva. Tot i que de forma natural li correspondria està cobert de boscos, la imatge actual correspon a l’explotació tradicional de la ramaderia i l’agricultura.

Ens ha sorprès veure-hi boixos sans. Ja que els boixos que hem vist a la majoria de les sortides, estaven quasi sense fulles. Això és degut a l’eruga del boix, lepidòpter originari d’Àsia, que es va menjant les seves fulles fins a la mort de l’arbre per falta de fotosíntesis. Aquesta eruga apareix a Alemanya el 2007 i travessa els Pirineus el 2014. Actualment està fent estralls a Catalunya.

Quan s’arriba a la carena, al pla de l’Ase Mort, a 1.207 metres d’altitud, es pot gaudir d’unes vistes fantàstiques del Parc Natural del Montseny. Si el dia és clar, també es veuen unes magnífiques vistes del Pirineu, Montserrat, el Massís de Sant Llorenç del Munt, els cingles d’en Bertí, i un llarg etcètera.

Després de deixar a l’esquerra el Cafè, prenem una pista i es comença a baixar fins al pantà de Vallfornés i a Cànoves.

Es passa per la barraca d’en Pito del Molar, és una barraca de pastor d’estructura senzilla, construïda en pedra seca, fusta, branques i terra, seguint la tècnica constructiva de la resta de barraques documentades a la Calma. Aquestes construccions apareixen a tota l’àrea mediterrània i vénen condicionades per les relacions econòmiques amb el medi: pastoreig, carboneig o desforestació, per donar aixoplug i per magatzem d’eines. S’han datat a Catalunya a partir del s. XVII i XVIII.

En el quilòmetre 7,49 km del recorregut, a 1.247 metres d’altitud, iniciem el descens fins a Cànoves. La pista, a voltes pedregosa, descendeix fent marrades.

Sempre per la pista principal, accedim al mas de Vallfornès (km 13,34, 720 m). Casa del s. XI, meitat fortalesa, meitat casa forestal, reconstruïda l’any 1610 pel senyor de Tagamanent, dels Rocabertí, de la família dels comtes de Peralada. Avui està novament restaurada i convertida en alberg.

Després d’uns revolts, la pista pren la direcció de la riera de Vallfornès (sud-est), que ens acompanya fins a Cànoves.

Just abans d’arribar a la part nord de l’embassament de Vallfornès, deixem una pista a l’esquerra, la que puja a can Cuc i al castanyer monumental homònim: El Castanyer de Can Cuch o Castanyer Gros de la Casa del Bosc, aquest és un arbre monumental situat a l’indret de la Baga d’en Cuc, el qual és l’arbre més gruixut de tot Catalunya amb diferència.

El pantà de Vallforners és un embassament de la riera de Vallforners (conca del riu Besòs), creat per una presa situada al municipi de Cànoves i Samalús, a la comarca del Vallès Oriental. Fou construït entre el 1985 i el 1989 i té com a característica especial el fet que fou el primer pantà de Catalunya la presa del qual està formada per pedra i terra compactada.

A l’aparcament de la presa es deixa la pista principal, passant per sobre del riu per una passarel·la de fusta, es continua seguint el curs de la riera de Vallfornès pel seu marge dret entremig d’arbres de ribera. En trobar l’asfalt se segueix fins a Cànoves.

Per als GPS maníacs.

Si voleu el track de la sortida, cliqueu aquí.

Fotos de la sortida

 1. Fotos de la preparació de la sortida. cliqueu aquí.

 2. Fotos del dia 6-4-2019. Autor Conxita Bastardes. Cliqueu aquí

 

 

 

Si voleu el track de la sortida, cliqueu aquí

FOTOS DE LA SORTIDA:

Si voleu veure les fotos de la preparació, cliqueu aquí.

Fotos del dia 2-3-2019. Josep Ma. Pons. Cliqueu aquí.

Fotos del dia 2-3-2019. Fidel Figuerola.  Cliqueu aquí

Fotos del dia 2-3-2019. Jesús Piedrafita. Cliqueu aquí

FOTOGRAFIES

Si voleu veure les fotos de la sortida, cliqueu aquí

caiaques-roses

FOTOGRAFIES

Si voleu veure les fotos de la sortida, cliqueu aquí.

FOTOS

Per veure les fotos d’En Jesús Piedrafita, feu click aqui.

Les fotos de la sortida les podeu veure si cliqueu aquí

FOTOS

Les fotos de la sortida les podeu veure si cliqueu aquí

Fotos:

Podeu veure les fotos de la sortida, d’en Jesús Piedrafia. Cliqueu aquí

No s'ha trobat cap entrada.