• Inscripcions activitats


  • « 07/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
Home / Muntanya / 01/04 TRAVESSA DE LA SERRA DEL MONTSANT

01/04 TRAVESSA DE LA SERRA DEL MONTSANT

Per aquesta sortida proposem una ruta circular molt interessant, des del poble de la Morera del Montsant, per conèixer racons i passos equipats de la serra de Montsant, que ens portarà a la serra Major i a visitar la cova Santa.

ANUNCI DE LA SORTIDA

ELS GRAUS

El Grau del Carabassal presenta certes dificultats que se supren amb escales, cordes i claus. Per aquest motiu està catalogat com un grau molt difícil. Les persones que no tenen costum d’anar per passos equipats millor que pugin a la Serra Major per un altre Grau. La baixada pel grau de l’Àgnet tampoc és massa fàcil i, a més a més, té trams bastant aeris, malgrat tot, no té ni comparació amb el Carabassal. Hi ha un tros bastant desconegut i molt bonic amb aquesta caminada, és el camí del Roquer dels Grèvols. Un cop arribats a dalt del grau del Carabassal s’agafa seguint el pal indicador a la Cova Santa i, malgrat semblar perdedor, les abundants fites permeten anar-hi tranquil. El tros final, ja a la zona del Moloner, gaudeix d’unes precioses vistes i tot passejant ens duu fins a la Cova Santa.

EL PARC NATURAL DE LA SERRA DE MONTSANT

El Parc Natural de la Serra de Montsant està situat al nord de la comarca del Priorat i té un ric patrimoni paisatgístic, natural i religiós, amb nombroses ermites. Es pot fer el senderisme, l’escalada i altres activitats de turisme actiu.

El Parc Natural ocupa el nord de la comarca del Priorat. El relleu abrupte de formes arrodonides és la principal característica del massís. La configuració del paisatge i la proliferació d’abrics, coves, avencs i barrancs s’expliquen per l’erosió que els elements meteorològics han provocat durant segles sobre els materials calcaris i altres de més tous dels que es compon el terra.

La imatge més coneguda del parc és la de les impressionants parets rocoses del vessant meridional de la serra Major, on hi ha els cims més alts: la Cogulla (1.063 metres), el Piló dels Senyalets (1.109 metres) i la Roca Corbatera (1.163) metres), la màxima altitud del Montsant.

Al nord de la serra discorre el riu Montsant, amb un curs en excel·lent estat de conservació, que recorre els perímetres septentrional i de ponent del massís. Aquest riu ofereix un dels paratges més espectaculars del lloc: el majestuós congost de Fraguerau. Posteriorment s’obre a l’embassament de Margalef abans de girar en direcció sud.

El congost de Fraguerau acull també l’ermita de Sant Bartomeu (segle XII), una de les nombroses construccions d’aquest tipus que proliferen per tot el massís, privilegiat per a la vida dels ermitans, cosa que n’explica el nom. Altres ermites són: Sant Antoni i Santa Magdalena, Sant Joan del Codolar, la Mare de Déu de Montsant, Sant Salvador, Sant Roc i la Mare de Déu de la Foia. No obstant això, no són les úniques empremtes que l’ésser humà ha deixat al llarg dels segles al territori; la cartoixa de Scala Dei (al límit de l’Espai Natural Protegit), les cases de cultiu, els innombrables elements de pedra seca i fins i tot els jaciments arqueològics en són altres exemples.

A més del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic, la serra de Montsant és un lloc ideal per a la pràctica del turisme actiu. Es poden dur a terme activitats com el senderisme, el BTT i l’escalada en zones de renom internacional, la via ferrada o el trail.

ITINERARI PROPOSAT

Clicant sobre la imatge podeu accedir al track proposat per fer l’excursió: