• Inscripcions activitats


  • « 04/2024 » loading...
    Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    3
    4
    5
Home / Muntanya / 29/11 RESUM DE LA SORTIDA EL MONTMELL I EL PUIG DE LA TALAIA

29/11 RESUM DE LA SORTIDA EL MONTMELL I EL PUIG DE LA TALAIA

Un grup de integrants de la secció de Muntanya de la UES hem recorregut les muntanyes i llocs d’interès de la serralada del Montmell sortint de la població de Juncosa del Montmell. Una jornada intensa però molt interessant per les vistes panoràmiques que ofereixen cims com la Talaia del Montmell, llocs com la església nova, l’ermita i creu de Sant Miquel, la Cova….

SITUACIÓ GEOGRÀFICA

El Montmell es troba situat a l’extrem nord del Baix Penedès i és el municipi més extens de la comarca. S’estructura bàsicament sobre la serra del mateix nom, un terreny calcari de la serralada Prelitoral solcat de rieres i torrents com la de Marmellar, que desemboquen al riu Foix, el riu Gaià o la riera de la Bisbal. El punt més alt del terme és la Talaia (861 metres), sostre del Baix Penedès i amb àmplies vistes panoràmiques de la Costa Daurada i relleus més o menys allunyats com les muntanyes de Prades, Montserrat o la serra de Collserola.

HISTÒRIA

El nom del Montmell prové del llatí Monte Macellum o Mont Maell, que signifiquen muntanya seca i àrida o bé muntanya de la carnisseria, fent referència a la gran mortaldat d’una cruenta batalla.

El castell del Montmell va ser molt important després del domini musulmà de la zona. De fet, l’any 974 va rebre la carta de poblaments i franqueses més antiga que es coneix a Catalunya, amb l’objectiu de repoblar un territori que aleshores era de frontera. El bisbat de Barcelona va mantenir-ne el domini durant tota l’època feudal.

La serra del Montmell és un escenari ideal per a les rutes de senderisme i BTT, que permeten conèixer els diversos ecosistemes emparats per l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar. Els boscos, la garriga, els castells, les esglésies i ermites o l’arquitectura tradicional de pedra seca són elements a gaudir al llarg dels itineraris, així com les vistes des dels punts més enlairats.

Els practicants de l’escalada també tenen zones on gaudir de la seva afició.

Podeu clicar sobre l’imatge per veure l’àlbum de fotos de la sortida:

EL MONTMELL I EL PUIG DE LA TALAIA

Podeu clicar sobre l’imatge per veure el track de la sortida: